Sociale economie met circulair geld

Sociale economie m.b.v. circulair geld

In Meppel doen we nu onderzoek naar hoe we de lokale economie socialer en duurzamer kunnen maken met circulair geld.

Dit initiatief werd door Irma Lok en Eline Faber woensdag in het Stadhuis toegelicht aan de jury.

We hebben in 2018 een subsidie ontvangen van Maak Meppel Duurzamer voor ons initiatief voor de invoering van een eigen betaalmiddel. Hiervoor is in Meppel een goede basis gelegd met Permacultuur (een collectieve moestuin).

Actief bouwen aan een veerkrachtige duurzame circulaire economie om daarmee een sociale wijkeconomie te creëren.

We zoeken de verbinding met het lokale MKB. Zo kunnen sociale en lokale economie elkaar versterken.

De naam van de alternatieve munt is al gekozen: De Goudsbloem.

Euro’s worden omgewisseld naar een alternatieve munt die circulair rouleert. De Goudsbloem blijft buiten de invloed van multinationals en andere belanghebbenden binnen de financiële sector. De waarde van de euro’s die zijn omgewisseld blijft altijd geborgd in een dekkingsfonds.

Dit initiatief werkt samen met Social Trade Organisation. (STRO)

STRO’s innovaties

  • Circulair geld software
    Dit is software voor onderlinge circulair geld netwerken die met een ‘sub’-munt de economie in regio, stad of wijk versterken. Bedrijven verstevigen de onderlinge band en helpen elkaar aan meer omzet, maar hebben ook de zekerheid dat ze na een bepaalde periode buiten het netwerk kunnen besteden. Deze aanpak is sterk aanbevolen voor krimpregio’s en grote stadswijken waar geld van mensen en bedrijven te snel wegvloeit uit de regio/wijk en niet meer terugvloeit naar de lokale bedrijven.

Permacultuur Meppel als katalysator voor sociale economie en innovatie

We starten rondom de community van Permacultuur Meppel. We betrekken het MKB als circel rondom deze community. Samen bouwen we aan een veerkrachtige lokale duurzame economie.

Sociale economie

Sociale functie van de buurttuin

Het initiatief Permacultuur Meppel creëert en faciliteert sinds 2016 op een organische wijze individuele ontwikkeling en ontmoeting en activeert mede daardoor mensen. Samen leren in en van de natuur. Inmiddels is ook een openbaar voedselbos aangelegd.

Permacultuur Meppel heeft met haar openbare buurttuin en voedselbos een midden gecreëerd waar sociaal samenleven al heel gewoon is. We leven ‘omzien naar elkaar’, de buurttuin en het bos zijn plekken waar mensen zich thuis voelen, elkaar laagdrempelig ontmoeten en elkaar aanvullen en versterken.

Sociaal kapitaal
‘We hoeven de menselijke natuur niet te veranderen, we hoeven haar alleen bloot te leggen’. (George Monbiot).

We ontdekken dat geven onze ware natuur is en we delen in de overvloed. Binnen de sociale economie wordt ook ruimte geboden aan mensen die zich niet voelen passen in de huidige economie of erin vastlopen, ze vinden hun weg en plek in deze lokale sociale duurzame circulaire economie en samenleving. Onbenut potentieel, creatie- en innovatiekracht en talent komt tevoorschijn, krijgt de ruimte en wordt beschikbaar voor nieuwe economie. Iedereen doet ertoe, iedereen is welkom. De tuin en het bos zijn van iedereen, we zijn gelijk en ieder plukt er de vruchten van!

De tuin en het bos creëren belangrijke sociale waarden als opbrengsten. Sociale cohesie draagt bij aan wederkerigheid en het verhogen van de informele zorg. Persoonlijke en bewustzijnsontwikkeling gebeurt.

Permacultuur Meppel als katalysator voor sociale en lokale economie en innovatie

Wij willen sociale economie bevorderen, meer bereikbaar maken en voor meer mensen mogelijk maken. Samen met de lokale economie. We kunnen elkaar versterken in en rond Meppel en verder. Ook de lokale economie wordt versterkt met een lokaal betaalmiddel.

We vinden het daarbij tevens van belang de samenleving meer bewust te maken wat sociale economie inhoudt, betekent en hoe het bijdraagt aan het welzijn van mensen. Permacultuur Meppel wil hierin de katalysator en inspirerend voorbeeld zijn. Daarbij zoeken we de verbinding met het lokale MKB. Zo kunnen sociale en lokale economie elkaar versterken.

Circulair geld en Vrij geld

In de huidige euro-economie noemen we al ‘het goede’ wat gebeurt vrijwilligerswerk. Terwijl het de economie en samenleving dient met onmiskenbare waarde. Samen met Stichting Natuurlijk Dichtbij, Permacultuur Meppel, het MKB, United Economy, STRO en de samenleving onderzoeken we nu hoe circulair geld en vrij geld sociale en lokale economie kan verrijken.

Kernwaarden zijn: welzijn in plaats van welvaart, wederzijds belang, vertrouwen in plaats van controle, bewust worden, bijdragen aan, verbinden en vertrouwen.

Laten we blijvend kunnen bijdragen aan People, Planet, Profit en meer mensen mee laten doen aan sociale en lokale economie! Denk, werk, inspireer en innoveer je mee?

geldcircuits ue.jpg
irma spreekt.jpg
Previous
Previous

Sociaal samenleven, sociale economie

Next
Next

Stichting Natuurlijk Dichtbij