Permacultuur Meppel; Buurttuin o.b.v. Permacultuur

Voor de buurt door de buurt.

Sinds 2016 is er een openbare buurttuin op basis van Permacultuur aangelegd in het Noorderpark door bewoners van Meppel.

Het begon allemaal eind 2015 toen Gea Schoemaker, toen woonachtig in Meppel, inspiratie en een enorme passie had om meer eetbaar groen in de stad te creëren. Permacultuur, verbinden, samen en goed zorgen voor de aarde, mensen en dieren zijn haar waarden en drijfveren.

Samen met Gea als eerste initiatiefnemer en ik vooral als procesbegeleider en coach, hebben we een voorstel uitgewerkt voor een aanjaagsubsidie. Met gedegen onderzoek en goede samenwerking voor brede steun, lukte dat!

We hebben met de ontvangen subsidie (veel kleiner dan aangevraagd) het traject vervolgens breed en zorgvuldig voorbereid en hebben na een eerste ‘Groene Buurtcafé’ samen met de gemeenschap een plek gekozen. Bewust op openbaar terrein, in het Noorderpark, voor een ieder vrij toegankelijk.

Wat wil hier groeien?

Voortdurend zijn we samen met de mensen die gemotiveerd waren om te ontdekken wat er wilde groeien in de wijk, het proces gegaan. Met de gemeente kwamen we tot goede samenwerking en afstemming om ook daadwerkelijk een buurttuin in het park aan te leggen. Niet ‘achter de hekken’ op de moestuincomplexen maar op openbare grond. Op een plek waar veel mensen in de buurt wonen en waar veel wandelaars en spelende kinderen zijn.

Eind april 2016 konden we aan de slag en in één dag stond er al een aardbeien- kruidentoren. Daarna ging het gestaag verder. Een kunstzinnige deelnemer tekende het ontwerp, dames die veel kennis hadden van groen en Permacultuur hadden een belangrijke bijdrage in de aanleg. Steeds meer mensen sloten aan en hielpen en dachten mee. De tuin groeide al snel uit tot een mooie plek waar het fijn vertoeven en ontmoeten is. Kinderen nodigden we uit, ook met hun ouders, opa’s en oma’s. Om te leren en ook om samen te bouwen, zoals aan het bijen-/insectenhotel.

Naast de gemeente onderhielden we ook warme contacten en fijne afstemming met partijen als Woonconcept, Welzijn Mensenwerk, scholen en het Wijkplatform.

Koploperproject

Op de open dag, gevierd tijdens het éénjarig bestaan werden we door Henk den Toom, ambtenaar van de gemeente Meppel, gecomplimenteerd. Het project, zoals het hier was gemanifesteerd en hoe het uitwerkte, was voor de gemeente een voorbeeld in hoe ze burgerinitiatieven willen aanjagen. Hij doelde op het proces en hoe het eigenaarschap bij de burgers ligt. Later werd Permacultuur Meppel betiteld als koploperproject.

Henk op de open dag, tijdens de viering van ons éénjarig bestaan: “Je hoeft niets met Permacultuur te hebben om hier toch enthousiast van te worden. Als ik kijk wat hier allemaal gebeurt, hoe mensen elkaar vinden, hoe mensen elkaar ontmoeten… Als ik zie wat hier allemaal gebeurt… Dit project wordt door veel mensen gedragen en je ziet gewoon de vervolgactiviteit die eruit komt. Hoe twee enthousiaste mensen een hele groep andere mensen enthousiast kregen en, ik zie het steeds meer gebeuren, zelf steeds meer op de achtergrond gaan, het de groep laten doen. Ze waren de trekkers, geven de prikkels. In één jaar tijd zijn al zoveel activiteiten gedaan, zijn al zoveel verbindingen gelegd, ook met scholen en het wijkplatform en zo meer. Wij hebben niets meer te zeggen.”

De tuin is een succes. Iedereen is welkom, iedereen is van waarde, iedereen is de baas. De ethische principes van Permacultuur worden gevolgd: Goed zorgen voor de aarde, de dieren en de mensen en eerlijk delen in de overvloed.

Het delen in de overvloed is zeer divers: voedsel, kennis, maaltijden, zorg, aandacht en zo meer. Met de groep hebben we vervolgens in 2019 een aanjaagsusbidie ontvangen voor de aanleg van een openbare eetbare bosrand, een voedselbos. Hier lees je meer over op deze pagina bij Initiatieven.

Kijken, luisteren, lezen

In samenwerking met studenten van Hogeschool Windesheim hebben we een rapportage gemaakt over wat we doen en bereiken. Je leest er ook over wat we zoal organiseren, de samenwerkingspartners en over de diversiteit in opbrengsten. Klik voor de Rapportage

Bekijk ook de leuke filmpjes die een mooi beeld geven van de tuin, zelfs vanuit de lucht, gemaakt met een drone en van de PlantjesDeelDag. De PlantjesDeelDag wordt ieder jaar met groot succes gevierd. Ook kun je korte interviews horen en vertel ik waar ik zo blij van word.

Je kunt Permacultuur Meppel volgen op Facebook. Ook kun je inschrijven voor voor de mails via permacultuurmeppel@gmail.com. En natuurlijk ben je welkom om te komen kijken, mee te helpen, koffie of thee te komen drinken of te oogsten. De tuin ligt aan de Schaepmansingel in Meppel, in het Noorderpark, schuin achter de dierenweide.

Previous
Previous

@nder geld voor een samenleving en economie waarin we elkaar weer versterken.

Next
Next

Eetbare bosrand; een openbaar voedselbos