@nder geld voor een samenleving en economie waarin we elkaar weer versterken.

Samen bouwen aan een eerlijke economie

Sinds een aantal jaren ben ik betrokken bij initiatieven die zien wat er niet klopt aan het huidig geldsysteem en waarin we samen bouwen aan een economie die geld weer rond wil laten gaan voor waardecreatie. Geld weer laten rollen zoals geld bedoeld is. Samen bouwen aan een economie die niet langer voor het grootste deel groeidwang tot gevolg heeft, en wel elkaar versterkt. Samen bouwen aan reële en lokale economie met geen of minder invloed van de financiële sector.

Circulair geld initiatieven en communities / regio’s bestaan al lange tijd.

Circulair Lokaal/Regionaal geld; Meer omzet door samenwerking

Samen bouwen aan het versterken van reële economie!

United Economy is een landelijke community die al jaren draait. Zelf ben ik deelnemer vanaf 2016 en ben ik actief betrokken. Vanaf zomer 2021 ben ik lid van de kerngroep van De Fryske Euro. In het voorjaar van 2022 hebben we deze geïmplementeerd. Natuurlijk ben ik ook deelnemer aan deze community.

Naast deze initiatieven in @nder geld voor ondernemers en particulieren zijn er al meerdere regio’s actief. Circulair geld is voor iedereen die geïnteresseerd is in een betere wereld, nieuwsgierig naar de rol van geld daarbij en mee wil doen om geld in te zetten op een manier die écht bijdraagt en impact heeft.

Met circulair geld zorgen we samen voor het versterken van elkaar en de groei van de reële economiel

Een circulaire munt die keer op keer bij aangesloten bedrijven terechtkomt. En die werkt zonder rente, speculatie en groeidwang. Want voor de transitie naar een waardengedreven economie dient ook het geld mee te veranderen.

Het @nder circulair geldnetwerk helpt aangesloten bedrijven bij elkaar te kopen via een onderling betaalnetwerk waarbij je geld naar elkaar ‘doorschuift’. Geld blijft in de regio en blijft rondgaan onder bedrijven en particulieren die dezelfde waarden belangrijk vinden. Daardoor krijgen aangesloten bedrijven meer omzet. Je vindt elkaar voor lokale inkopen, klussen en projecten.

Je komt aan @ndere lokale munten door ze te verdienen, te kopen of op te nemen als rentevrij krediet. Met rentevrije kredieten vergroten we elkaars bestedingsmogelijkheden.

Economie is in de basis het voeren van een gezamenlijke huishouding.

@nder Geld initiatieven

Er zijn in Nederland maar ook wereldwijd al meerdere netwerken. Nederland kent al 8 communities met een eigen munt

Zoals United Economy, De Utrechtse Euro, Arnhems Hert, en De Zeister Knoop. In januari 2022 was de lancering van De Fryske Euro.

De Fryske Euro

Sinds de zomer van 2021 ben ik actief betrokken bij de invoering. In januari 2022 is de lancering geweest en kunnen bedrijven inschrijven!

Met Elkaar Meer Lokaal!

Geld rolt vaak weg uit de Friese economie. De Fryske Euro is een circulaire digitale munt waarmee lokaal kopen wordt aangemoedigd. Voor een sterker en duurzaam ondernemersklimaat!

Wat Is De Fryske Euro?

Koop lokaal! Veel ondernemers en gemeenten in Fryslân pleiten ervoor. Door een product lokaal te kopen, versterk je de lokale economie, bespaar je het milieu én versterk je de gemeenschapszin, de Mienskip.

Lokaal geld zoals de De Fryske Euro is een van de manieren om aan een beter geldstelsel te bouwen. Door rondgaand geld in de regio te houden (en buiten de speculatieve geldsector) blijft het in dienst staan van de regionale economie en kan het veel beter en langer ook onze gezamenlijke Brede Welvaartsdoelen aansporen.

Stichting Social Trade Organisation (STRO)

heeft een betaalsysteem ontworpen, waarmee ondernemers, consumenten en overheden samen een community kunnen vormen met een eigen digitaal betaalmiddel.

We voorkomen dat geld snel uit de regio rolt en iedere besteding wordt een lokale investering.

De Fryske Euro is voortgekomen uit de initiatiefgroep ‘Laat geld lokaal rollen’, waarvan Lenie Braks de eerste initiatiefnemer was. Samen gaan we met Friese ondernemers de Útdaging aan!

Lees alles over De Fryske euro en hoe je kan meedoen op de website!

Stichting Lokaal Geld Noord Nederland

Parallel aan de lancering van De Fryske Euro is de stichting Lokaal Geld Noord Nederland opgericht.

Het bestuur van Lokaal Geld Noord Nederland wil bewustzijn over de rol van geld en de financiële sector verduidelijken en de kennis over alternatieven vergroten.
Het bestuur bestaat uit Petra Vlutters, Henk Bosma en Lenie Braks.

Next
Next

Permacultuur Meppel; Buurttuin o.b.v. Permacultuur