Geld verdienen met werk aan de betere tijd - Waarom is dat zo lastig?
Doen waarmee ik van betekenis ben en waar ik energie van krijg. Verdien ik dat, verdient de wereld dat? Een blog over mijn waarde toevoegen en worsteling daarmee geld te verdienen.
Ja ik worstel.. want er is zoveel goed werk te doen! Maar hoe ga ik dat rond krijgen?
Werk binnen De Fryske euro bijvoorbeeld. Het is nu van groot belang dat we een netwerk gaan bouwen met ondernemers. Maar ja… dat gaat niet vanzelf. Dat vraagt om inzet, om relaties bouwen en onderhouden, om bijeenkomsten organiseren en natuurlijk meer samenwerking en draagkracht creëren. Ik kan het zo doen, heb het gedaan, en met groot succes. Het was in de periode dat ik projectmanager was bij de Kamer van Koophandel. Met het project Digitale ontwikkeling Drentse ondernemers (DoDo) bereikten we honderden ondernemers, en is het doel bereikt: het innovatiepeil met behulp van ICT is aanzienlijk verhoogd in die jaren.
Ook voor De Fryske euro zie ik vergelijkbare mogelijkheden, het DoDo-concept was een heel goed concept wat belangrijk bijdroeg aan het succes. Toen was ik in loondienst en het project werd gesubsidieerd door de Provincie Drenthe. Daar lag trouwens ook het eerste initiatief. Geerten Eijkelenboom werkte daar en was de initiatiefnemer, hij bracht belangrijke partijen bij elkaar en in de juiste organisatievorm met belanghebbende organisaties en ook concurrenten als collega’s in de stuurgroep. Vervolgens hebben we een heel goed en laagdrempelig programma opgezet met o.a. themabijeenkomsten per gemeente waar veel ondernemers op af kwamen. Gemeenten werkten mee, gemeenten hebben immers een taak in de lokale economie.
Zou provincie Friesland bereid zijn, en vooral de kans zien, met De Fryske euro voor versterking van de lokale economie in de provincie? Met alle onrust, veranderingen, oorlog, inflatie .. zullen overheden inzien dat we lokaal zelf meer regie kunnen nemen? We hebben gesprekken gevoerd, met de fracties van Provinciale Staten en met de afdeling Economie. We willen met de fracties verder praten over of, en op welke steun, we mogen rekenen. Ook is het nu tijd gemeenten actiever te benaderen en natuurlijk de ondernemersverenigingen en netwerken zoals Circulair Friesland. Want zoals de ontwikkelingen zich nu laten zien, komen innovaties vooral uit de samenleving zelf!
Met liefde zou ik er meer tijd in steken. Maar hoe krijg ik dat rond zolang het onbetaald werk is? Want immers, alle tijd en energie die ik er in deel, ben ik niet beschikbaar voor ander (betaald) werk, laat staan voor zoeken naar werk wat inkomen kan opleveren.
En omgekeerd… want als ik me geen zorgen hoef te maken over voldoende inkomen voor de vaste lasten, zou ik het werk voor De Fryske euro en de andere goede projecten in belang van een eerlijke en groene inclusieve toekomst, moeiteloos kunnen leveren! Daarom mijn vraag: Kunnen we het samen dragen?
Waarom zoek je niet gewoon een baan?
Dat hoor ik mensen denken. Of ‘Ze zal wel een uitkering hebben’. En anderen hoor ik in mijn hoofd zeggen ‘Ze verdient toch inkomen met haar praktijk?’
En natuurlijk denk ik ook dat men zegt ‘Ík moet het toch ook verdienen?!’ Of ‘Ík moest het toch ook verdienen, ik heb er ook hard voor moeten werken.’ Het zijn allemaal gedachten… allemaal ideeën die ik in mijn hoofd haal.
Ik vraag me wel eens af of ik al deze vragen, waarvan ik niet eens zeker weet of ze leven bij mensen in mijn netwerk, allemaal moet beantwoorden. Het voelt bijna als verdedigen, kan ik eerlijk zeggen. En dat is niet omdat ik er niet transparant over wil zijn, integendeel!
Een aantal vragen heb ik ook geprobeerd te beantwoorden op de pagina Onderneem Actie onder het kopje ‘Vragen (FAQ)’.
En nee, ik heb en wil geen uitkering. Hoewel, toen ik een korte periode helemaal van bijstand moest leven en zelfs mijn bedrijf om meerdere redenen moest uitschrijven, ontstonden wel hele mooie projecten! Projecten die precies passen in een nieuwe economie en samenleving, de openbare buurttuin op basis van Permacultuur en het voedselbos in Meppel. Maar nee, ik wil geen uitkering en zeker niet in de huidige tijd en met alle zorgwekkende ontwikkelingen. Nee ik wil ook niet betiteld worden als ‘iemand met afstand tot de arbeidsmarkt’. Het is eerder andersom: ‘De arbeidsmarkt heeft afstand tot mensen’. Want ik zou werk onder dwang moeten doen wat niet bijdraagt aan de betere wereld, aan mijn en aller welzijn. Ik behoud graag regie, autonomie en zelfbeschikking.
Dus ja, zeker, omdat de kachel moet blijven roken, zoek en doe ik ook werk wat wel wat inkomen oplevert en heb ik ook geïnvesteerd in een nieuwe site voor Rebalancing. Prachtig lichaamswerk en verruiming van bewustzijn, super belangrijk, want verandering begint in onszelf. De inkomsten daaruit zijn echter niet genoeg, niet om alle vaste lasten te kunnen dragen. Geen twijfel dat ik goed ben in dit vak ook, misschien zit ik niet in de juiste regio of is het hier nog niet de tijd, cliënten komen nl. over het algemeen van ver. Of wellicht heeft het universum toch echt nog wat anders voor me in petto?
Natuurlijk hoop ik dat het passende betaalde werk mag groeien! Maar ook dat ik de rol mag blijven vervullen op een manier zoals ik me nu twee jaar manifesteer, want er is heel veel goed werk te doen! Gaten vullen en werken aan de betere toekomst in projecten en lezingen, en delen en verbinden. Daarnaast, werk, solliciteer en netwerk ik veel en ben ik ook bereid de handen uit de mouwen te steken in de polder. Die laatste sector, de biologisch (dynamische) landbouw, is trouwens fantastisch innovatief en vanzelfsprekend van groot belang voor nu en de toekomst! Prachtig om me daarin te oriënteren ook en tot zinnige invulling te komen. Daarover in een volgende blog meer.
En zo is het een worsteling tussen van betekenis zijn en..
Zo blijft het een worsteling om recht te blijven doen aan mijzelf en de samenleving. Want juist daar waar ik van waarde ben, waar ik tot mijn recht kom, wil ik mijzelf blijven delen want dán heeft de wereld het meest aan mij.
Hoe word ik geholpen? Verdien ik het?
Samen werken, samen dragen? Ja dat is de basis. De wereld is als een levend complex web van onderlinge afhankelijkheid en alles en iedereen is van waarde. Alles is relatie.
Marc Siepman zegt hierover: “Dit geldt voor een ecosysteem of de biosfeer in zijn geheel, maar onverminderd ook voor menselijke gemeenschappen: diversiteit in mensen en hun relaties bepalen de veerkracht van de gemeenschap in zijn geheel.
Onze huidige economie is heel goed in het vernietigen van relaties, zowel ecologische als menselijke. Ik geloof in een economie van verbinding waarin we onvoorwaardelijk geven en ontvangen. Een economie die ten goede komt aan al het leven. Zo’n samenleving werkt alleen als iedereen volkomen vrij is om zijn of haar hart te volgen. Vrijheid is de enige manier waarop zelforganisatie plaats kan vinden. Wat een mooie taak ligt ons te wachten! In verbinding met alles en iedereen leven en de wereld elke dag een stukje mooier zien worden. Wie wil dat nou niet?”
Met mij zijn er meer mensen die op deze nieuwe manier leven en de gemeenschap vragen samen het werk te dragen. Marc Siepman is daar een mooi voorbeeld van. Op zijn website lees je: “Het mooie van een geefeconomie is dat alles altijd de goede kant op stroomt: van degenen die iets hebben naar degenen die het nodig hebben.”
Het probleem met de huidige economie is dat alles altijd naar diegenen stroomt die alles al hebben.
Marc: “Het probleem met de huidige economie is dat alles altijd naar diegenen stroomt die alles al hebben. De acht rijksten hebben inmiddels evenveel in bezit als de 3,6 miljard armsten en dat verschil wordt met de dag groter. Wij willen niet meer aan dat systeem meewerken, maar we staan er toch nog met één been in. Dat is best lastig!”
Het is heel gezond om van een gemeenschap van mensen afhankelijk te zijn.
“Het is heel erg ongezond om van een persoon of instantie afhankelijk te zijn. Maar het is heel gezond om van een gemeenschap van mensen afhankelijk te zijn. We ondervinden dat aan den lijve.”
Marc en zijn partner werken niet meer voor geld, maar een gift is altijd welkom. Ze hebben namelijk nog wel geld nodig om te kunnen doen wat er moet gebeuren. En dat doen ze!
Ook Jur Jacobs gelooft in een mooiere wereld. Op zijn website Van goed doel tot Goede doener lees je “En ik denk en weet zeker dat dat mogelijk is, door mij aan het werk te zetten als jouw beroepsvrijwilliger. Dan kan ik mij fulltime inzetten voor datgene waar jij en ik in geloven, zodat we het samen waarmaken. Daar worden we allemaal beter van – en de wereld ook.”
Waar kan jij, waar kan ik, waar kunnen wij nou ons geld het best op inzetten?
Hoe en wanneer voelen we ons het meest levendig en van waarde? Zeker in spannende tijden als de huidige, waarvan we weten dat er het één en ander aan vernieuwing aan komt en waarover we op zijn minst heel kritisch mogen zijn. Vooral over hoe en waarmee dat geïmplementeerd wordt. Veranderingen die top-down opgelegd worden.
Gelukkig zien we meer en meer beweging uit de samenleving zelf en gebeuren er prachtige dingen in de opbouw van onderaf. Het is een tijd van verandering naar een waarden-gedreven economie!
Gaat het om geld veilig stellen of investeren in een betere toekomst?
Spannende tijden zijn het! Waar gaat het heen? Een nog grotere inflatie, steeds meer MKB dat moet opgeven, de invoering van een nieuwe Europese munt en wellicht zelfs een Nieuwe Wereldorde. Wat is dan in deze bijzondere tijd met alle veranderingen op komst, goed om met ons geld te doen?
Ad Broere is er duidelijk over: “Een menswaardige economie is een economie waarin vrijheid is, waar zelfbeschikking is en waar het welzijn van iedereen telt.”
Nou, daar kunnen we het niet mee oneens zijn, toch? In die economie speelt geld absoluut geen hoofdrol. De bijrol, en niet meer dan dat. Geld als middel en niet als doel.
“We moeten als het ware leren met elkaar dat het niet om geld draait maar dat het om elkaar draait. Dus als we investeren, dat we dan investeren in elkaar.”
Verder zegt Ad:
“Als we ons afvragen ‘Wat moet ik met mijn geld?’, dan is het beste wat je kunt doen het bevorderen van die mooie economie. Waarin welzijn, zelfbeschikking en autonomie mogelijk is. Dat díe tot ontwikkeling komt.”
Ik herken me in de lezing van Ad, het zal je niet verbazen als je mij en mijn werk kent. Hij kan als geen ander uitleggen hoe destructief het geldsysteem is en waarom en hoe het anders kan. Met Circulair geldsystemen zoals De Fryske euro doen we het anders, daarmee zorgen we dat de reële economie vooral kan draaien, een economie waarin geld rolt en niet verdwijnt naar de speculatieve markten (wist je dat zo’n 95% van de economie speculatief is?!). Dus met lokaal circulair geldsystemen zorgen we ervoor dat geld niet verdwijnt, in het zicht blijft én voor meer omzet zorgt! Het kan ondernemers zelfs helpen beter uit de crisis te komen!
Net als Ad, Marc en Jur deel ik de visie dat de wereld van ons allemaal is en ook dat het anders kan en anders móet: beter, eerlijker, menswaardiger en dus goed voor ons allemaal.
Ook ik geloof in de waarde van menselijk en maatschappelijk kapitaal. In een wereld waar de intrinsieke kracht en het vermogen van mensen zélf aan zet is, waar we de regie hebben zodat de hele samenleving profiteert en we samen een betere toekomst inrichten. Jur: “Goed doen, voor jezelf, voor anderen, voor de wereld.”
De projecten waar ik me voor inzet dragen dit allemaal in zich, en niet voor niets ondersteun ik mensen met een reis in Rebalancing om weer bij die natuurlijke stroom uit te komen. Bij de levendigheid in ons!
Ook voor geld betekent, dat we de regels van het geld weer naar ons toe kunnen halen, we goed doen voor de wereld, lokaal en globaal.
Met circulair geld, zoals De Fryske euro doen we goed en maken we geld weer levendig en eerlijk. We geven geld een opdracht mee, nl. dat het minstens een bepaalde periode in de regio rond moet blijven gaan. Op die manier versterken we elkaar in een gezonde afhankelijkheid. Want als we elkaar gunnen, gunnen we ook onszelf!
Het is ieder gegund
Ik wens dat we allemaal kunnen leven op een manier dat onze kracht en kwaliteiten ten volle tot uiting komen. Dat we mogen bijdragen aan een betere wereld en op een manier waar we energie van krijgen.
Met mijn werk zet ik me heel divers in voor een samenleving en economie waarin we weer meer waardigheid mogen ervaren en ons durven te onderscheiden.
Een wereld waarin we ons weer verbonden weten met onszelf, elkaar en de omgeving. Het aspect geld past daarin op een manier dat we zo’n samenleving ook echt samen kunnen inrichten.
Er zijn al meerdere oplossingen voor nieuwe geldsystemen waar momenteel hard aan wordt gewerkt. Ze zijn live bezig en ook online op Telegram zijn er vele groepen actief. Met circulair geld en ook Bitcoin oplossingen met Lightning Network en Sathoshi’s om in communities (gemeenschappen of regio’s) als betaalmiddel te dienen. Bijvoorbeeld in de groepen en regio’s van Society4.0 en De Parallelle economie die de nieuwe naam Mycells krijgt en natuurlijk de regio’s en communities die met circulair geld werken. Mogelijkheden worden onderzocht, getoetst, ontwikkeld en al ingezet.
Met de snel veranderende wereld, de (hyper)inflatie, de globalisering en de centrale digitale munt (CBDC) op komst, is snel handelen nu noodzaak als we een menswaardige en eerlijke economie en samenleving willen inrichten.
Bevordering van een nieuwe economie waarin welzijn, zelfbeschikking en autonomie mogelijk is, staat centraal. Dan krijgt geld de plek die het verdient: geld in de bijrol, als middel zoals het altijd al bedoeld was en dienend aan de gemeenschap of het geheel.
Wil je meer leren en weten over Bitcoin oplossingen met Lightning Network en Sathoshi’s, kijk dan eens op de website van Manfred van Doorn. Meer over Ad Broere, (parallelle) menswaardige economie en zijn visie op de huidige spannende tijden en de nood nú wat te doen, vind je hier.
We verdienen het!
Samen op weg naar een eerlijke groene economie en samenleving in gezonde vernieuwende verbinding. Want het is nú tijd energie te zetten op nieuwe betere tijden. Zoals met circulair/lokaal geld, om het écht van de grond te krijgen zodat gemeenschappen kunnen gaan groeien.
Al is het een worsteling, voelt het soms kwetsbaar en vraagt het moed, ik verdien het, wij verdienen het!
Op mijn LinkedIn pagina schrijf ik:
”Zolang we oud-economisch denken noemen wij (oftewel het systeem) een belangrijk deel van mijn werk, 'vrijwilligerswerk'. Het is inderdaad werk op basis van vrijwilligheid (dat zou al het werk moeten zijn!), terwijl dit werk sterk bepalend is voor een betere samenleving en economie. Het huidige systeem kan dat niet waarderen en belonen. En daarom loop je met initiatieven waar de wereld belang bij heeft, vaak tegen het euvel van onvoldoende menskracht op (simpelweg beschikbare uren). Daarom kom ik met een dienmodel. Ik wens daarmee dat de samenleving aangeeft dat ik dit belangrijke werk mag blijven doen. Je dient het geheel; door Vrij te schenken waardoor ik ook kan blijven schenken.”
Professional in vernieuwende verbinding
Samen met het kernteam bestaande uit Duco Heim van Grafisch ontwerp & Webdesign
Bold in Media, Sneek, Petra Vlutters Raadslid GroenLinks Leeuwarden; portefeuilles werk, armoede, welzijn, Henk Bosma vrijwilliger actief bij diverse sociaal-maatschappelijke initiatieven, Sexbierum, Lenie Braks Regiegroep Grou 2030 en Werkgroep Fairtrade Leeuwarden en eerste initiatiefnemer van De Fryske euro met de initiatiefgroep ‘Laat geld lokaal rollen’, hebben we de Fryske euro belangeloos van de grond getild.
We zijn enthousiast de lokale munt echt dienstbaar te laten worden in de regio en zoeken naar concrete ondersteuning van onze werkzaamheden. Ideeën hiervoor zijn ook van harte welkom.
Er is een stichting ‘Lokaal geld Noord Nederland’ i.o. Zo kunnen meerdere initiatieven worden ondersteund in een grotere regio en kunnen we van elkaar leren.
Draag je ook bij?
Met een schenking maak je mijn werk mogelijk. Je draagt bij aan een nieuw duurzaam sociaal inclusief economisch model en samenleven.
Geef als je mijn werk op waarde schat. Hoeveel die waarde is, is sowieso niet of lastig in geld uit te drukken. Ik maak wel eens het voorbeeld om een idee te krijgen hoe het samen gedragen kan worden: Als 100 mensen mij € 10 schenken, kan ik weer even vooruit met het goede doen voor ons allemaal. Als dat dan ook nog eens maandelijks is, dan heb ik echt ruimte om het werk te continueren en daardoor veel meer rust het ook daadwerkelijk te doen. Omdat er geen of veel minder tijd gaat naar het moeten bekostigen van de vaste lasten met allerlei noodzakelijke klussen. Ik houd anders gezegd meer tijd over om te doen voor wat ik werkelijk wil doen en waar ik goed in ben: werken aan een betere wereld met professioneel werk.
Geef dus niet omdat je me zielig vindt of zo. Maar als je voelt dat het zinnig is en iets in jou resoneert met ‘samen dragen en mogelijk maken van een betere toekomst’, dan heb je wellicht ruimte om bij te dragen. Met elke schenking, ook met € 10, zijn we samen op weg naar een gedragen duurzame, inclusieve samenleving en economie waarin alles en iedereen ertoe doet.
Je kunt schenken wat jou past op: NL 39 TRIO 0320 1699 52 t.n.v. H.G. Lok.
Heel veel dank!
Meer weten, meedoen met Fryske euro of ook lokaal geld in jouw regio?
Bel of mail mij, of Lenie dan! We organiseren Trefpunten met de Fryske euro, komen graag naar ondernemersverenigingen en andere netwerken.
Serieus?
Wil je meer weten over hoe serieus de zaak en noodzaak is om de Nieuwe Wereld van onderop te bouwen? Kijk dan vooral het interview met Karen Hamaker Zondag!