Samen dragen in gezonde verbinding
dé sleutel tot verandering en innovatie.
Wat betekent dit en waarom is het zo belangrijk voor echte verandering en innovatie? Lees meer over mooie voorbeelden van prachtige initiatieven en waarom het dragen van gezamenlijke waarden in autonome verbinding zo van belang is voor ontwikkeling, leren, leven en succes.
Autonome verbinding
In verbinding en toch autonoom. Juist dan versterken we onszelf en elkaar. Hoe dat in de natuur werkt, dat kunnen we nog veel meer als voorbeeld nemen.
Kijk bijvoorbeeld naar hoe planten elkaar versterken. Althans, als ze niet in een monocultuur leven. In een niet-monocultuur en met voldoende diversiteit (het is zoals de natuur van nature is ingericht) kan het heel goed werken en elkaar juist versterken als een diep gewortelde plant naast een minder diep gewortelde plant staat. De diepe wortels nemen namelijk voedingsstoffen mee naar boven voor zijn of haar buurman. En de plant is gewoon autonoom.
De plant in de natuur is zichzelf, is niet bezig met mooier of beter zijn dan zijn buurman of buurvrouw of een andere groep. Hij staat simpelweg zichzelf te zijn. Is geworteld in zichzelf en in de aarde. Is veerkrachtig ook!
Er is een gezond afhankelijke verbinding met zijn omgeving. Hij is immers o.a. afhankelijk van de zon, schone lucht, schoon water en een gezonde bodem. Hij zorgt daar, samen met zijn omgeving en alle (levende) wezens voor. Daar komt van nature geen gifspuit, verdienmodel of ego aan te pas. Het is de menselijke invloed die maar al te vaak dit organisme verstoort. Wanneer er industriële gedachten bij komen, meestal gedreven door geld, wordt deze natuur en worden deze natuurlijke waarden meer en meer verlaten. De mens kan maar beter leren samenwerken met de natuur en er van leren.
Voorbeelden van het samen inrichten van de toekomst
De Caring Farmers is wat mij betreft een prachtig voorbeeld van een organisatie die samen wil dragen. Samen wil leren en bouwen én het al doen.
Caring Farmers is er voor alle boeren die natuurinclusieve kringlooplandbouw willen bedrijven. Voor boeren die het al doen, of die net de eerste stappen in die richting maken. We streven naar een landbouw die opereert op zo’n klein mogelijke schaal, binnen de grenzen van de natuur en met respect voor dieren en mensen. Als Caring Farmers wachten we beleid niet af, maar gaan we gewoon aan samen aan de slag voor een betere wereld: voor mens én dier. Als boeren alleen kunnen we het voedselsysteem te veranderen, we werken samen met caring consumenten, vets, wetenschappers, ketenpartners en NGO’s.
Nu al zorgen Groene boeren voor gezond en duurzaam voedsel. We maken daarbij optimaal gebruik van slimme oplossingen die de natuur ons biedt en waarvan we elke dag weer mogen leren; van natuurlijke plaagbestrijding tot natuurlijke bemesting en het optimaal benutten van water. We zijn onderdeel van een ecosysteem dat we op natuurlijke wijze in stand houden, versterken ook. Door bijvoorbeeld het vastleggen van koolstof, de komst van meer biodiversiteit toe te juichen en de lucht-, bodem- en waterkwaliteit te verbeteren, gaat de uitstoot van zoiets als stikstof als vanzelf omlaag.
We doen dit niet zozeer voor onszelf als wel om een duurzaam voedselsysteem een dienst te bewijzen. Een systeem dat nu al gedragen wordt door duizenden boeren en tienduizenden andere mensen en hun collectieven. Dan hebben we het over Biologische boeren, Biologisch Dynamische boeren, Herenboeren, Caring Farmers en CSA-tuinders. En dáár weer omheen weten we ons omringd door tal van maatschappelijke organisaties en ngo's met hun achterban, wetenschappers, grondfondsen, kennisinstellingen en banken.
Groene boeren bieden op korte en lange termijn voedselzekerheid. Ze zijn nou eenmaal minder afhankelijk van dure input van ver. Door onze manier van werken, dragen we als vanzelf bij aan klimaatherstel, meer biodiversiteit en een veerkrachtig bodem- en watersysteem. Groene boeren leveren dus voedsel met hoge maatschappelijke baten.
Ons startpunt is dat wat de toekomst nodig heeft, niet wat de dag van vandaag te bieden heeft of tekortkomt. Vervolgens vertalen we het toekomstperspectief naar de te zetten stappen, vandaag en morgen. We zijn het aan onze kinderen en kleinkinderen verplicht.
Lees meer op het Biojournaal.
Waarden gedreven én Waarden gedragen
Caring Farmers heeft al een mooie bodem geslagen en maakt verbindingen met andere initiatieven en organisaties die dezelfde waarden dragen.
Caring Farmers , De Zaderij en Stichting Zaadgoed gaan zich samen inzetten voor een Levende Zaadbank: zij willen meer telers opleiden om samen meer groente rassen te telen waarvan de zaden weer gebruikt kunnen worden in het volgende seizoen. De teler is hiermee ook in staat de rassen zelf te door ontwikkelen.
Wereldwijd is het aantal groente-rassen dat we telen en eten enorm afgenomen. De zaadhandel is steeds meer in de handen gekomen van grote multinationals die ook pesticiden produceren. Meer dan 90% van alle groenten die we eten, komen van F1/hybride zaden, vaak ook met patenten erop. Boeren en tuinders zijn hierdoor afhankelijk van de zaadbedrijven, waar zij jaar op jaar opnieuw zaden moeten inkopen. Daarom de Levende Zaadbank.
Met zaadvaste zaden krijgt de teler weer meer de touwtjes in handen en wat ook erg belangrijk is: de biodiversiteit neemt toe, in de landbouw én op ons bord.
Vaak spreken we bij biodiversiteit over verscheidenheid in soorten, maar ook verscheidenheid van rassen en de genetische variëteit binnen een ras horen daarbij.
Levende Zaadbank zet zich in voor:
-Meer telers leren om zelf hun eigen zaadvaste zaden te telen
-Meer telers sluiten zich aan bij De Zaderij
-De Zaderij vergroot het aantal zaadvaste groente rassen
-Meer bewustzijn onder burgers en telers over het belang van zaadvaste zaden voor de biodiversiteit
-7 juli aftrap van de campagne
7 juli gaan wij samen van start! Met behulp van SABE subsidie, organiseren we een gratis workshop voor consumenten en telers in het biodynamisch opleidingscentrum Warmonderhof Dronten. Meld je hier aan!
Prachtige levendige initiatieven die zich verbonden hebben en samen creëren! Deelnemers en organisaties waarderen elkaars eigenheid, inbreng, nut en noodzaak. Samen zijn ze nog sterker.
Gezond afhankelijke verbindingen
Meer van dit zou ik zeggen. Want we zouden nog veel meer anders met onszelf, elkaar en de natuur om moeten gaan. In een besef dat we al verbonden zijn én afhankelijk zijn van elkaar en alles wat leeft.
Gezond afhankelijke verbindingen zijn de sleutels voor succesvolle verandering voor nu en later. Wat zijn dan de waarde, nut en noodzaak van een gezond afhankelijke relatie of verbinding ? Neem simpelweg de natuur weer als voorbeeld én ga er mee samenwerken.
In een wereld met ‘gezond afhankelijke verbindingen’ kennen de relaties immers een wederzijdse afhankelijkheid. Zonder dat de verbonden individuen daarin hun eigenheid verliezen. Juist met hun eigenheid versterken ze elkaar!
Het is de basis van mijn werk, visie en missie. Op mijn homepage lees je:
Het is tijd
In deze tijden van verandering leven we in een beweging die eigenlijk ook van aller tijden is. De tijd van Nu vraagt om een minder egoïstisch, minder materialistisch en kapitaalgericht leven.
Het is van belang ons te realiseren dat de manier waarop we leven niet overeenkomt met onze natuurlijke staat van zijn. Van nature zijn we verbonden met onszelf, elkaar en de omgeving. Tijd voor een nieuw, al eeuwenoud, verhaal!
In verbinding
In dit nieuwe, al eeuwenoude verhaal, speelt het individu minder de hoofdrol. De individuen zijn meer, vaker bewust, met iets of iemand verbonden en zijn daardoor niet langer in continue concurrentie met elkaar, dieren en de natuur.
Het is tijd! Want we kunnen de toekomstige generatie het mooiste wat we hebben niet ontzeggen: onze autonomie, vrijheid, de natuur en alles wat dat bevrijdt voor ons voortbestaan.
Charles Eisenstein is één van mijn fijne inspiratiebronnen.
Een verhaal over verbinding, liefde en begrip.
Dichter bij onszelf zijn we dichter bij elkaar. Het lijkt paradoxaal. Er is nogal wat verwarring en ruis op ontstaan in ons menszijn, in het relateren en verhouden. Want: Van nature kent een samenleving diepe en duurzame relaties.
Afgescheidenheid versus verbinding
Mijn homepage gaat daar op door:
We zitten teveel vast in de illusie van afgescheidenheid en vormen daarmee een bedreiging voor onszelf en de planeet…. het leven is een overlevingsstrijd geworden.
We mogen ons herinneren dat het onze natuurlijke aard is ons verbonden en ruim te weten en dat we elkaar willen versterken.
Samenleven in verbinding
Als we de verbinding weer voelen met onszelf, elkaar en ons onderdeel voelen van alles wat leeft, creëren we een wereld die beter is voor ons nu en voor de toekomstige generaties later.
Wat is er zoal voor nodig? Gezonde bodem; besef van grond onder onze voeten en in onszelf
In één van de initiatieven, waarin we een mooiere wereld voorleven, leg ik uit wat er gebeurt als onze ware natuur wordt aangeraakt. We kunnen onszelf herkennen als we op grond zijn waar van nature wordt samengewerkt.
Op eigen grond
Zijn we op onze ‘eigen grond’ dan voelen we ons, en zijn we ook autonoom. Juist in die staat van zijn, ervaren we meer verbinding!
In deze tijden van transitie gaan we wat mij betreft versneld door die processen heen. Wat een rijkdom, individueel en collectief.
Het is een spannende en ook zeer boeiende tijd. Een tijd waarin we teruggeworpen worden op onszelf, we daardoor ook persoonlijk groeien en we de verbinding aangaan. Om vanuit gemeenschappelijke waarden samen te bouwen aan dat wat wél klopt.
Hoe meer we terug geworpen zijn op onszelf, hoe meer we ook op ‘onze eigen grond’ uitkomen. ‘Op eigen grond’ kun je dan zien zoals de plant. Die gewoon zichzelf is. Op eigen benen staat en tegelijk heel veerkrachtig is. We voelen ons geworteld in onszelf, gedragen in onszelf en door de aarde. Vanuit die veerkrachtigheid, we zijn in ons midden, hebben we dan van nature ook meer oog voor alles om ons heen. Kunnen we beter voelen wat goed is voor ons en elkaar, kennen we onze grenzen en kunnen we onze behoeften, verlangens, wat we willen en ook wat we niet willen beter in contact brengen. We zijn stevig én zacht. We dragen onszelf, met al onze pijn en ook al onze levendigheid.
Rebalancing
Met Rebalancing lichaamswerk en bewustzijn kom je meer uit op deze eigen grond én levendigheid. Wat een cadeau aan jezelf! Het leven wordt meer leven dan overleven. Het leven mag meer ervaren worden als een avontuur. Net als een plant of bloem kunnen wij mensen meer in het moment zijn, ontspannen met wat er is en er in meebewegen. Rebalancing helpt je meer te leven wie je van nature al bent. Je belichaamt wie je bent.
Ben je dichter bij je natuurlijke aard, zul je ook moeitelozer doen wat klopt en in verbinding creëren. Je leest er alles over op www.menszijn.com. Persoonlijke ontwikkeling via het lichaam. Neem gerust contact met me op voor een ervaring of kennismaking!
Samen de toekomst inrichten
Nieuwe wereld
Ik wens dat we allemaal kunnen leven op een manier dat onze kracht en kwaliteiten ten volle tot uiting komen. Dat we ruimte hebben te mogen bijdragen aan de betere toekomst en op een manier dat we er energie van krijgen. Een nieuwe wereld waarin we goed zorgen voor de aarde, dieren en mensen en eerlijk delen van de overvloed.
De plek van geld. Geld past daar op een manier in, dat we zo’n samenleving en eerlijke economie ook echt kunnen inrichten en opbouwen. Er zijn al meerdere oplossingen voor nieuwe eerlijke geldsystemen waar momenteel hard aan wordt gewerkt.
We krijgen weer meer zelfbeschikking en geld krijgt de plek die het verdient: geld in de bijrol, als middel zoals het altijd al bedoeld was en dienend aan de gemeenschap of het geheel.
Met lokaal circulair geldsystemen waar je op mijn site meer over leest, zorgen we ervoor dat geld niet verdwijnt en er niet mee wordt gespeculeerd en erger, er niet mee geïnvesteerd wordt in zaken waar jij en ik helemaal geen belang bij hebben. Geld blijft in het zicht én zorgt lokaal voor meer omzet! Het kan ondernemers zelfs helpen beter uit de crisis te komen!
Het is aan ons. We verdienen het!
De wereld is zoekende. Dat we ons begeven in een fase van verandering, staat buiten kijf. Dat we daarin zelf meer regie kunnen nemen ook. Ook dat is autonomie.
Samen op weg naar een eerlijke groene economie en samenleving in gezonde vernieuwende verbinding. Ons geld inzetten en veilig stellen op een manier dat de wereld er beter van wordt, dat verdienen we. En wij niet alleen, ook de toekomstige generaties!
Wederzijdse afhankelijkheid
In de natuur is de wederzijdse afhankelijkheid vanzelfsprekend. Voor ons mensen ook als we een meer natuurlijk leven leiden. In de economie is het van oorsprong niet anders.
Economie betekent in de basis ‘samen zorg dragen voor de huishouding’. Ook hier gelden de basiswaarden van ‘zorg om elkaar, samen dragen, eerlijk delen en elkaar versterken’.
“Onze huidige economie is heel goed in het vernietigen van relaties, zowel ecologische als menselijke. Ik geloof in een economie van verbinding waarin we onvoorwaardelijk geven en ontvangen. Een economie die ten goede komt aan al het leven.”
- Marc Siepman
Ook ik geloof in de waarde van menselijk en maatschappelijk kapitaal en gezond afhankelijke relaties. In een wereld waar de intrinsieke kracht en het vermogen van mensen zélf aan zet is, waar we de regie hebben zodat de hele samenleving profiteert en we samen een betere toekomst inrichten. De projecten waar ik me voor inzet dragen dit allemaal in zich.
Bewustwording
Alles begint met bewustwording. Ieder gaat daarin zijn eigen pad en doet al dan niet zijn eigen onderzoek en op zijn eigen tijd.
“Het probleem met de huidige economie is
dat alles altijd naar diegenen stroomt die alles al hebben.
De acht rijksten hebben inmiddels evenveel in bezit als de 3,6 miljard armsten en dat verschil wordt met de dag groter.”
- Marc Siepman
In de groei, door de inzichten, in ‘wat klopt eraan voor mij’ gaan we door pijn heen, pijn van de realiteit en hoe we ons daartoe verhouden. Het mooiste is: ‘We gaan doen wat wél klopt!’
Dan zijn we minder bezig met alles tot op de bodem uitzoeken wat buiten ons zelf gebeurt. Omdat we simpelweg graag goed willen doen, Dus creëren we!
Liever een onsje meer welzijn dan een kilo zorg
Wie zich enigszins verdiept in het economisch model, die weet dat het niet is ingericht op ons aller welzijn. Als je leert kennen dat dat wél kan, dat we de regie weer in eigen hand kunnen nemen, een samenleving en economie kunnen inrichten die versterkt en verbindt, dan gaat er iets ‘aan’.
Laten we doen wat goed is voor ons allen, voor onze kinderen en kleinkinderen, voor het MKB, voor iedereen. Voor nu en later. Het kan. Samen!
Hoogste tijd om weer te waarderen wat echt van waarde is.
Juist nu! In een menswaardige economie en samenleving doen we díe dingen die er werkelijk toedoen. Die wezenlijk bijdragen aan het geheel. Leven en samenleven mag moeitelozer.
De nieuwe economie en samenleving is meer inclusief, sociaal, duurzaam en circulair. De transitie vraagt om een waardengedreven én waardengedragen aanpak. Samen, stevig doch veerkrachtig. Leven!
Professional
Zoek je een professional in verbinding die processen in beweging, verandering, vernieuwing en innovatie kan helpen versnellen en versterken? Ik zet me op een laagdrempelige en speelse wijze in, ben flexibel en stem af op wat nodig is.
De successen vinden hun bron voor een belangrijk deel in een stevig en gedragen veld waarin meerdere of verschillende belangen zijn vertegenwoordigd dan wel de organisatie is in goede afstemming met verschillende krachtenvelden. Samen dragen, samen creëren, samen versterken.
Neem contact met met op. Ik verheug me!
Telefoon: 0620663097
Email: info@irmalok.com
Neem ook een kijkje op de pagina Projecten Processen Communities.
En natuurlijk gelden gezond afhankelijke verbindingen ook voor je werk, in de liefde en als professional in therapie, coaching of zorg. Maar daarover later meer in een ander blog.