PlantjesDeelDag

Zondagmiddag 15 mei 2022 in Meppel.
Al jaren een groot succes. Delen van de overvloed.

Groenten, kruiden, bloemen, planten, zaden, zelfs kamerplanten worden gedeeld.

Wat een vreugde

Vanaf het eerste jaar dat we de PlantjesDeelDag organiseerden, was het een feest. Vele bezoekers uit Meppel maar ook uit omliggende dorpen, kwamen de tuin bezoeken. Mensen betrokken bij de tuin, hebben thuis allerlei plantjes voorgezaaid in de vensterbank en delen ze graag met anderen. Ze doen het van nature! Bezoekers kunnen halen en brengen, maar ook gewoon komen buurten en een bakkie doen met wat lekkers erbij. Niet ieder heeft wat meegebracht en geen mens die daar over oordeelt.

Prachtig verhaal is de man die met zijn zoontje kwam, ‘gewoon even kijken’. Het jongetje zei tegen zijn vader “Maar pap, wij hebben niets mee, ik wil ook wat delen”. De vader vroeg zich af ‘wat dan?’, want hij had niets voorgezaaid. Ze gingen naar huis en even later kwamen ze terug met boeken. “Dit kan toch ook”, zei de jongeman. En snel daarna ontstond er naast alle tafels met een grote diversiteit aan planten, groenten, kruiden, zaden en bloemen, vanzelf ook een boekentafel.

Delen Delen Delen op de ontmoetingsplek in de buurt

Delen is onze natuur

Het delen is enorm vreugdevol. We maken anderen blij en daar worden we zelf ook blij van. In die zin is geven ook ontvangen. Als een gift ontvangen kan worden, ontvangen we zelf ook.

Een besef dat het echt zo werkt. Het is écht geven en nemen
— Arina

In de vreugde van het delen worden we creatief, want als we beseffen dat we genoeg hebben, kunnen we schenken, kunnen we met zaadjes en stekjes ook anderen mee laten delen in de vreugde en overvloed.

Hoe zelfvoorzienend voor je eigen huishouding en voor de samenleving leef jij al?

‘Geld moet weer in balans komen met de waarde van onze planeet’
— Charles Eisenstein

Charles Eisenstein: “Het voelde niet goed om werk te doen alleen maar om er meer geld mee te verdienen. Als je iets van iemand krijgt, gebruik je het of geef je het door aan iemand anders. Dat werkt anders met geld. Daarop kun je rente krijgen en dat stimuleert om het voor jezelf te houden. Je wordt rijk door hebben in plaats van geven. In een geefeconomie word je rijk door te geven; hoe meer je geeft, hoe meer je terugkrijgt. De ontvangers willen hun dankbaarheid tonen voor wat jij daarvoor al hebt gedaan.”

Geld is wat dat betreft een heel onnatuurlijk object. Het is ook door mensen bedacht. Al is ons dat als kind vertelt, met een muntje in de grond stoppen krijgen we nog geen geldboom. Wat kunnen we ons dan toch verwonderen in de natuur! Want wat is het genieten als een zaadje, soms piepklein, al snel met wat licht en zon en water tot wasdom komt. Want zo ‘eenvoudig’ werkt het. We kunnen al snel veel zelf zaaien en telen.

Alles wat groeit en bloeit is een zeer complex en tegelijk intelligente eenheid waarin alles met alles elkaar samenhangt en samenwerkt. Wat een schoonheid!

Net als in de natuur groeien ook wij mensen van licht, zuurstof, water, aandacht en liefde. Het is onze natuur, om van onszelf, onze waarde en van onze overvloed in kennis, kunde, diensten en dat wat de natuur ons geeft, te delen.

Als we goed zorgen voor de aarde geeft ze ons heel veel.

Welkom op de PlantjesDeelDag op zondagmiddag 15 mei aan de Schaepmansingel in Meppel (ter hoogte van de dierenweide).

Previous
Previous

Nieuws - Samen de toekomst inrichten

Next
Next

Absolute aanrader!