Fryske Euro

Met Elkaar Meer Lokaal!

Geld rolt vaak weg uit de Friese economie. De Fryske Euro is een circulaire digitale munt waarmee lokaal kopen wordt aangemoedigd. Voor een sterker en duurzaam ondernemersklimaat!

In de kern- of initiatiefgroep ‘Laat geld lokaal rollen’ zijn we al enige tijd zeer actief om De Fryske Euro te kunnen implementeren in Friesland. Door een product lokaal te kopen, versterk je de lokale economie, bespaar je het milieu én versterk je de gemeenschapszin, de Mienskip.

Koop Lokaal Booster

Stichting Social Trade Organisation (STRO) heeft een betaalsysteem ontworpen, waarmee ondernemers, consumenten en overheden samen een community kunnen vormen met een eigen digitaal betaalmiddel.

Hiermee voorkomen we dat geld snel uit de regio rolt en wordt iedere besteding een lokale investering. Nederland kent al 7 communities met een eigen munt zoals de Utrechtse Euro en de Zeister Knoop. Wordt de Fryske Euro de volgende? Initiatiefgroep ‘Laat geld lokaal rollen’ gaat samen met de Friese ondernemers de Útdaging aan!

Meer Omzet En Kansen

Bij circulair geld lekt de koopkracht niet weg uit de regio, maar gaat geld juist vaker rond. Hierdoor ontstaat extra omzet voor de lokale ondernemers die hun extra inkomsten ook weer besteden bij collega’s.

Bespaar Het Milieu

Lokaal besteden betekent allereerst natuurlijk dat afstanden waarover we onze producten vervoeren korter worden. En diensten zullen vaker verkozen worden boven goederen. Daarnaast functioneert het lokale geld rentevrij: dat schept ruimte voor een duurzame toekomst!

Versterk De Gemeenschap

Door gebruik te maken van het regionale betaalmiddel wordt je onderdeel van het netwerk. Het wordt al snel een sport om zoveel mogelijk te doen met je digitale munt. Bedrijven die meedoen gaan elkaar vaker omzet gunnen.

Tegengaan Van Krimp

Fryslân heeft een groeiend aantal krimpgebieden. Met lokaal geld zal het makkelijker worden voor mensen en bedrijven om hun capaciteiten optimaal te benutten, om voorzieningen te behouden en de leegloop een halt toe te roepen.

Meer Omzet En Kansen

Bij circulair geld lekt de koopkracht niet weg uit de regio, maar gaat geld juist vaker rond. Hierdoor ontstaat extra omzet voor de lokale ondernemers die hun extra inkomsten ook weer besteden bij collega’s.

Met Circulair Geld

Geld Blijft Langer In De Regio Circuleren

Door mee te doen geef je je euro’s een opdracht mee: ga vaker lokaal rond, word vaker lokaal uitgegeven > verdiend > uitgegeven > weer verdiend. Lokale uitgaven betekenen extra lokale inkomsten. Zo helpen deelnemers aan het betaalcircuit voorkomen dat geld uit de lokale economie stroomt om te gaan speculeren op financiële markten, of om belasting te ontduiken.

Ga Jij De Útdaging Aan?

Samen met 199 andere ondernemers ga je voor een jaar de Útdaging aan. We laten gezamenlijk de Fryske Euro rollen.

Met de Útdaging en met Fryske Euro’s op zak, onderzoek jij mede hoeveel eigen onderlinge economie er in Fryslân mogelijk is. Je breidt je netwerk uit en trekt je eigen netwerk in De Útdaging. Met elkaar laten we zien dat de Fryske Euro’s drie, vier of meer keer omgaan tussen de deelnemers. Daarmee bewijzen we dat we samen sterk staan en zo stimuleren we lokale producten en diensten. Dat vormt een wapen tegen de crisis.

Er zijn al samenwerkende bedrijven in Alkmaar, Arnhem, Utrecht en Zeist. Wordt Fryslân de volgende regio?

Je leest er meer over op De Fryske Euro en je kunt je daar ook aanmelden voor deelname of meer nieuws.

Waarom Meedoen?

  • Houd geld in de regio

  • Vergroot je omzet

  • Verruim je netwerk

  • Nieuwe klanten

  • Versterk je zichtbaarheid

  • Spaar het mileu


Previous
Previous

Het Noorderpark in Meppel heeft er een robuuste picknicktafel bij.

Next
Next

Circulair geld als katalysator voor een sociale duurzame inclusieve (parallelle) samenleving en meer lokale economie