De wondere wereld van het grote geld
Wat hebben ZelfZorg, Bestaanszekerheid en ons Geldstelstel met elkaar te maken? Ik hoop je te inspireren met deze blog, inclusief de zeer heldere video’s van het mooie project van Follow the Money ‘De ontrafeling van ons geldstelsel’.
Geld bepaalt alles, maar bijna niemand snapt het. Reis door onze kaart en ontdek hoe ons geldstelsel in elkaar zit.
De wereld van het grote geld lijkt voor de meeste mensen ver weg. Maar de effecten ervan merken we dagelijks. Follow the Money laat de komende maanden via een gedetailleerde kaart en een serie rondleidingen zien waarom hoge inflatie, groeiende ongelijkheid en gebrek aan financiering voor duurzame projecten nauw met de inrichting van ons geldstelsel zijn verbonden.
Hoewel geld een centrale rol in ons leven speelt, is de werking van ons geldstelsel voor de meeste mensen onbekend terrein. Dat maakt een breed debat over de inrichting ervan haast onmogelijk. Met dit project willen we de wereld van het geld begrijpelijk maken en de financiële geletterdheid vergroten.
Ga mee op reis door de kaart, en bekijk hoe de grote geldstromen bepalen hoe onze samenleving eruit ziet.
Wees trouw aan het leven.
ZelfZorg ‘kost’ veel tijd maar het is echt quality-time en
levert veel op!
Zorg, aandacht voor jezelf en je omgeving, jezelf blijven ontwikkelen, er gaat veel tijd in zitten. Maar wat is het rijk!
Zorg om voedzaam eten, meer zelfvoorzienend leven, samen doen… het blijkt hard nodig!
Zorg om de inflatie, de ene na de andere crisis…, we hebben zorg om voedselzekerheid, het raakt ons allemaal.
Toename van burn-outs, ziektes, … Kunnen we welzijn en eigen regie alsjeblieft (weer) laten regeren?
Is er een verband? Jazeker! ZelfZorg en Voedselzekerheid hangen direct samen met bestaanszekerheid. Dat komt heel dichtbij!
Follow The Money geeft in het project ‘Ontrafeling van ons geldstelstel’ inzicht op wat de invloed is van ‘het grote geld’ op onze bestaanszekerheid.
“Nog steeds hebben vermogende mensen en bedrijven een immense invloed op de inrichting van het Waterwerk van onze economie. De huidige status van het waterwerk waarin een kleine dominante groep financiële spelers in goede tijden de winst opstrijkt terwijl de risico’s op de samenleving wordt afgewenteld.”
Gelukkig zwelt de kritiek aan. Talloze economen benadrukken dat economie ook gaat over macht, over relaties en waarde(n).
Mijns inziens is het goed voor ons allen meer te snappen over economie, hoe die nu is ingericht, wie bepaalt en of en hoe het anders kan.
“Om het Waterwerk van Ons Geld weer dienstbaar te maken aan onze samenleving hebben we andere uitgangspunten en organisatievormen nodig. Het is hoog tijd! Armoede en ongelijkheid nemen toe en de verduurzaming van de economie gaat niet snel genoeg.”
Daarom pleit ik voor het nemen van voldoende tijd en ruimte voor zorg en zelfzorg. Het helpt, biedt inzicht en helderheid, is essentieel, voor onszelf en de wereld.
Verandering van het economisch model is wat nodig is én kan. Het dient ons allen. Kan dat dan? Jazeker! Met lokaal circulair geld stroomt je geld niet weg naar de financiële machthebbende spelers en versterken we elkaar lokaal.
Op naar meer kwaliteit van leven! Let’s go.
Aandacht
Ja want dat is het eigenlijk. Zorg en zelfzorg is aandacht. Dat kost tijd. Of toch niet? Nee, het kóst geen tijd, integendeel: het vraagt tijd en levert veel op!
Want met aandacht de dingen doen biedt rust en aanwezigheid, je voelt dat je er bent en dat voelt de ander ook. Je kunt het ook zo noemen: ‘meer meditatief je dingen doen’. Of het nou de afwas, je tuin, zorg om je kinderen of het werk op kantoor, op het land of in de auto is, aandachtig zijn biedt ruimte.
Wanneer je elk moment handelt vanuit oplettendheid en bewustzijn komt er een groot begrip naar boven. Dan functioneer je van moment naar moment. Dan zijn je ogen duidelijk en onschuldig, je hebt helderheid, je hebt visie, en je bent nooit ontrouw aan het leven. Dit is authentiek leven. (Osho)
Meditatie wordt vaak verward met stil zitten en stil zijn, met niets doen. Het is geen kwestie van stil zitten, het is geen kwestie van een mantra zingen. Het is een kwestie van inzicht in de subtiele werking van het denken. Het is een staat van in jezelf zijn.
Groeidwang
Helaas is er het altijd aanwezige ‘moeten’ en de dwang van ons economisch systeem te moeten groeien. Dat is inherent aan de inrichting van het huidig economisch model of systeem door het concept van schuld en rente en het hele systeem is afhankelijk (gemaakt). Afhankelijk van ‘de grote jongens’, van de grote multinationals, van de financiële sector. Van deze bepalende sector, van al die aandeelhouders waarvoor wij met z’n allen aan het werk zijn. Het is 95% van de ‘economie’, slechts 5% is reële handel.
“Wie veel geld heeft gebruikt het grootste deel daarvan niet om te consumeren maar om meer geld te verdienen. Het liefst zonder ervoor te hoeven werken.”
Aandacht voor het geldstelsel van het grote geld
Als we meer aandacht hebben voor hoe dat geldstelsel is ingericht kunnen we met het inzicht het samen ook anders doen! Dan krijgen we een heel andere economie en samenleving waarin wél meer ruimte is voor aandacht en (zelf)zorg. Een samenleving die eerlijker en gezonder en groener is. Het begint met helderheid.
Het oneerlijke spel van vooral eigen belang van een kleine bepalende groep.
Geld stroomt nu weg
Het filmpje ‘Het waterwerk van ons geld’ van Follow the Money legt haarfijn bloot hoe het nu werkt. Geld stroomt weg, omdat het geld rond moet blijven gaan in de ringleidingen van die grote bedrijven en instellingen. Slechts 5% is echt geld wat in de handel blijft. In de echte economie dus. Geld wat ons echt dient. Hoe het nu werkt: Opdat het geld maar blijft stromen naar boven.. en het de gemeenschap dus niet dient. Niet echt.
Voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog komt de inflatie boven de 10 procent uit. De ongelijkheid groeit, ook binnen ons land. De oorzaak wordt veelal gezocht in hoge energieprijzen en de oorlog in Oekraïne, maar dat is slechts een deel van het verhaal. Met dit project laat Follow the Money zien waarom hoge inflatie, groeiende ongelijkheid en een gebrek aan financiering voor duurzame projecten niet los zijn te zien van de inrichting van ons geldstelsel. (De ontrafeling van ons geldstelsel, Follow the Money)
Moeiteloos of moeitelozer leven
Moeiteloos of moeitelozer leven vraagt, paradoxaal genoeg, moeite. Moeite is dan de moed om échte aandacht te schenken en daarvoor ruimte te creëren. Anders gaat het niet. Ruimte creëer je door innerlijk werk te doen, rust en tijd vrij te maken. In die vergroting van onze innerlijke ruimte wordt het moeitelozer er te zijn, je ding te doen.
We zien een beweging
waarin er meer aandacht komt voor anders leven en samenleven.
Het is niet voor niets dat steeds meer mensen kleiner gaan wonen, in woongroepen, in tiny houses, samen een moestuin onderhouden en steeds meer geven en delen. Het mag eenvoudiger. Andere dingen en waarden worden belangrijker. Er is een behoefte aan ‘minder moeten’, weg van de druk die een groter huis en veel luxe vaak met zich meebrengt. Het brengt ons meer vreugde en waarachtigheid, meer kwaliteit van leven.
Geen zorgen? Zorgen zijn er en zorgen hebben we allemaal. Ik zie dat we meer tijd nemen om er voor elkaar te zijn. Een oordeelvrij oor willen bieden, simpel een fijn wijntje drinken samen, moeite doen om gezellig samen te eten, elkaar te helpen, enzovoorts.
“Groeidwang is één van de allerbelangrijkste factoren die in de weg zit om duurzaam om te gaan met de aarde. Er is sprake van een spanningsveld tussen het huidige geldsysteem en de aarde. Onze economie moet constant groeien, omdat anders het geldsysteem in de problemen komt. Maar de aarde kan niet altijd groeien.
Tot nu toe wint het geldsysteem, want daar zijn we direct van afhankelijk. Dat kan natuurlijk nooit zo doorgaan dus we moeten stoppen met een geldsysteem dat financiële groei nodig heeft.” (Heidi Leenaarts, United Economy)
Follow the money
Er is momenteel veel actualiteit en een bredere discussie over de rol van geld en de financiële sector. Follow the money deed er uitgebreid onderzoek naar.
Er stroomt nu meer geld door de pijpleidingen van de financiële instellingen dan ooit tevoren. Maar het grootste deel daarvan bereikt nooit de alledaagse economie waar we dingen maken en diensten leveren. Waarvoor wordt dan wel al dat geld rondgepompt?
Van wie is ons geld? Kijk vooral deze heldere video ‘Het waterwerk van ons geld’ over de ontrafeling van ons geldstelstel. Het oneerlijke spel met vooral eigen belang van een kleine bepalende groep.
Van de bassins van de rijken en de grote bedrijven vloeit het geld naar de financiële markten. Ver van de alledaagse economie. En vandaar weer terug naar de toplaag.
Geld voor je laten werken, betekent niets anders dan teren op het werk van anderen. Politici bepalen keer op keer als vanzelfsprekend om de publieke portemonnee te trekken om het huidige stelsel en de bestaande vermogens boven in de toren overend te houden.
CBDC, Inflatie, Crises op Crisis
Columnist Marianne Zwagerman deelt net als vele andere ingewijden haar zorg over het nieuwe controlemiddel wat op komst is. De nieuwe digitale munt, de CDBD, kan geprogrammeerd worden met politieke doelen. Er kunnen allerlei restricties aan burgers worden opgelegd. Haar bijdrage: Pas op! Ons geld wordt een digitaal controlemiddel.
Hypotheekrentes stijgen, energierekeningen worden onbetaalbaar, veel mensen zijn of worden werkeloos of ondernemers hebben te weinig opdrachten en dus onvoldoende inkomen. Het zijn altijd de moet-dingen die de zorgen baren. Omdat we iets moeten, van een ander, het systeem of van onszelf. Daarmee zeg ik niet dat er iets mis is met werken!
Het kan zo machtig veel tijd kosten om voldoende betaald werk te vinden, velen van ons kennen het. Daarnaast, wij mensen nemen ook maar al te vaak werk aan waarin we niet echt uit de verf komen in wat we eigenlijk allemaal kunnen, waar onze talenten liggen of waar de wereld en samenleving echt beter van worden. Waarom doen we dat toch? We ervaren een rust als de vaste lasten betaald kunnen worden. De bulshit-banen rijzen de pan uit en wat er wezenlijk toe doet in een gezonde en vredige samenleving moeten we doen in de tijd die we ‘over hebben’. Als we daar nog energie voor hebben dan natuurlijk. Bizar toch?
Maatschappelijke waarde boven financieel rendement stellen
is binnen het huidige stelsel een haast onmogelijke opgave.
Dat moet anders!
Ben ik te stellig? Misschien. Tegelijk zien we een enorme toename in burn-outs en nemen suïcides en ziektes toe. Dus ja, wat meer onderzoek en zelfzorg lijkt mij gezond.
Het (s)T(tr)ijdperk van transitie
Transitie van systemen gaat per definitie gepaard met innerlijke transitie. Sterker nog: daar begint het! Belangrijk om in deze veranderende tijd onze eigen regie te houden of te hervinden. Wat kan jij, ik, wat kunnen wij allemaal doen om onze authentieke natuurlijke wijsheid meer te laten regeren?
Mijn wens: Iedereen tezamen, laten we ons verbinden en samen inzetten op een mooiere wereld waarin we inclusief onze eigen ware natuur leven en samenwerken. Waarom? Onze natuurlijke aard is heel liefdevol en levendig!
Ook in de strijd, in de weerstand zit iets heel levendigs. Het is een omslagpunt!
Weerstand heeft iets springlevends! In het boos zijn en ook in het terugtrekken zit veel, vaak ingehouden eigen wijsheid. (Lees meer over De kwaliteit van weerstand)
Boeren burgers en buitenlui
De opdracht tot meer natuur inclusieve landbouw is een feit en daar is veel over te doen, bij de boeren en in ons allen. We hebben er allemaal mee te maken. De toekomst van de landbouw gaat over ons eten!
En eten en goed voedsel gaat over bestaanszekerheid. Iedereen heeft recht op voldoende en voedzaam eten. En als het over voedsel én natuur gaat, gaat het nog verder, dan het gaat het over bestaansrecht!
In deze blog refereer ik o.a. aan een belangrijke blog van Heidi Leenarts van United Economy. Heidi schrijft:
“Het lijkt vaak te gaan over een tweedeling: voor de boeren óf voor de natuur.
Slimmer zou het zijn het vanaf een hoger niveau te bekijken. Want er staat veel meer op het spel dan alleen boerenbedrijven en specifieke natuurgebieden. Immers, zodra het over voedsel gaat én zodra het over natuurbehoud gaat, gaat het over het bestaansrecht van de mens. De juiste keuzes maken is essentieel.”
De boeren én de natuur helpen …
door economische systeemverandering
Niet het landbouwsysteem, maar het economisch systeem dient als eerste aangepakt te worden. Heidi:
“Hoe zetten we de systeemverandering die hiervoor nodig is in gang? De huidige landbouw is niet geworden wat het is als gevolg van boeren met een diep verlangen naar gif spuiten, monocultuur, massaproductie en te veel stikstof uitstoten. Nee, boeren zijn dat steeds meer gaan doen als gevolg van een complex van factoren die we samen ‘het economisch systeem’ noemen. Denk aan hoge grondprijzen, leningen en rente (en de daaraan gekoppelde noodzaak van verdere uitbreiding), kleine marges, etc.”
De boeren én de natuur helpen … door economische systeemverandering.
Heidi: “Ik weet dat het veranderen van het economische systeem over kan komen als een ‘onmogelijke opgave’. Maar dat valt mee. Want een eerste begin maken, is goed te doen. En als het begin er eenmaal is, kan het uitgebreid worden. Een belangrijke sleutel daarbij is de economische hervorming – die toekomstbestendige landbouw mogelijk en economisch haalbaar maakt – te realiseren middels o.a. het gebruik van coöperaties.”
Transitie, weerstand, strijd, aandacht
“Super hoe Irma Lok verbindingen legt tussen dingen die op het eerste oog weinig met elkaar te maken hebben. Maar als je dieper kijkt zie je: niets is minder waar...”
Verandering gaat altijd gepaard met weerstand. Maar dwars door de weerstand heen, en met aandacht bij de weerstand zijn, biedt helderheid, biedt visie.
Weerstand is heel menselijk, heel natuurlijk.
Of je nou boer, burger, een buitenlui-iemand bent, of dat onderscheid niet beleeft, het is heel menselijk om weerstand te voelen. Weerstand en verzet bijvoorbeeld tegen iets wat je opgelegd wordt. Ook dat is natuurlijk gedrag, we willen graag zelf keuzes maken.
Weerstand is goed in de zin van ons immuunsysteem. Met gezonde weerstand kunnen we veel aan. Teveel stress is echter niet behulpzaam en niet gezond. Maar in weerstand ligt ook veel kracht en eigenzinnigheid!
Wat mij betreft is het de kunst in ons menszijn om die kracht te kennen en het op een goede manier in te zetten. Op een manier dat het je ten goede komt. Dat weerstand je energie oplevert. Dat de Nee die ingesloten ligt, wordt omgezet in wat wél klopt. In wat wel bij je past. Zeker als krachten van buitenaf spelen en op je af komen. Wees welkom als je meer onderzoek wilt doen naar jouw weerstand bij Ontmoeting in Menszijn.
Wees trouw aan het leven.
Het kan eerlijker en gezonder en groener. We kunnen zien waar de échte invloed vandaan komt. En dat is wat anders moet, de invloed van de financiële markt. Is het naïef te denken dat we dat kunnen veranderen? Die trein dendert vast wel door.
Lokale economie
Want als we zorgen dat de lokale economie blijft bestaan en bloeien pas dán hebben we echte invloed. En dat gaat verder dan contant betalen. Dat gaat verder dan niet meedoen aan de CBDC, verder dan geen Europese identiteit willen. Dat gaat over geld ook echt lokaal houden! En de banken met haar rente en schuld concept zoveel mogelijk buiten de deur houden.
Kan dat dan? Jazeker!
Met lokaal circulair geld! Dan stroomt je geld niet weg naar die 95%. Dan groeit dus de 5%!
Dan doen we het samen en worden we minder afhankelijk. Dan versterken we elkaar!
Dan wordt de wereld weer eerlijker, gezonder, groener. En dat begint dus al heel dichtbij. Bewegen naar lokale cirkels met mensen en bedrijven die elkaar versterken! Daar zit onze stem. Daar hebben we stem! Dan heeft onze stem zin. Dichtbij. Alledaags. Simpel. Goed voor alles en iedereen.
Ja ik kan me wel vinden in wat Niko Koffeman, lid van de Eerste Kamer, zegt. Dat er eerst waarschijnlijk een nog grotere chaos gaat komen. En ach, wellicht is dat ook wat nodig is? Om nog dichter bij de essentie te kunnen komen. Te leven zoals leven bedoeld is.
Samen op weg naar een eerlijke groene economie en inclusieve samenleving in gezonde vernieuwende verbinding.